Despre Universitățile de Vară Pentru Elevi

Universitățile de Vară pentru Elevi, organizate sub sloganul „Noi învățăm în România”, reprezintă cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România.

Inițiativă a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și dezvoltată alături de Consiliul Național al Elevilor, programul aduce peste 2000 de elevi în universitățile din România, cadru în care aceștia participă la toate activitățile tipice vieții studențești: cursuri, laboratoare, examene, activități de educație nonformală și activități sociale. În urma unei astfel de experiențe, elevii devin mult mai informați în ceea ce privește facultatea și specializarea pe care doresc să o urmeze pe viitor.

Prin promovarea națională asigurată de Consiliul Național al Elevilor prin structurile sale din liceele românești, dar și de organizațiile studențești și partenerii media ai proiectului, programul va duce la o creștere generală a conștientizării valorii studiilor universitare, dar și a importanței unei alegeri corecte și informate a acestora. Mesajul educațional va ajunge în peste 1000 de licee din România și la peste 300.000 de elevi.

În urma programului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor, vor face cel puțin o propunere de politică publică de îmbunătățire a tranziției educaționale a tinerilor dinspre licee înspre facultăți. Aceasta va fi diseminată tuturor decidenților și celor mai importanți actori din domeniul educației și tineretului – Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sportului, Parlamentului României, altor instituții guvernamentale și organizații neguvernamentale interesate, dar și opiniei publice prin mass-media.

Conceptul programului se bazează pe modele solide de reușită din rândul organizațiilor membre ANOSR. Peste 2000 de elevi au absolvit deja „Junior Summer University”, proiect de succes dezvoltat de Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și primă inițiativă de acest gen.

Și anul acesta proiectul va avea caracter național și va fi desfășurat în 13 centre universitare.

Referințe despre program:

www.anosr.ro

https://www.facebook.com/universitatipentruelevi